Siirry pääsisältöön

Rantapihalla on hyvä pysähtyä saunomaan ja kahvittelemaan!
Savojärven ympäri kulkeva kuuden kilometrin pituinen patikkalenkki on Kuhankuonon retkeilyreitistön suosituin osareitti. Monelle Savojärven kulkijalle on tullut tutuksi Nousiaisten puolella sijaitseva Rantapiha-niminen taukopaikka. 

   

Rantapihalla on erityisesti kesäisin erinomaiset palvelut! Silloin siellä voi käydä saunomassa, uimassa, grillata makkaraa tai ostaa vaikka pullakahvit tai jäätelöt lippakioskista. Kioski avautuu vappuna ja suljetaan, kun lumi alkaa ulottua puolireiteen tai alkaa muuten vain alkaa olla turhan ankeat kelit pitää paikkaa avoinna 😉 

Nousiaisten kunnan omistamaa Rantapihaa ylläpitää Saksalan pienviljelijäyhdistys. Tapasin alueen talonmiehen, Mika Lehdon toukokuussa, jolloin tuomet kukkivat kauneimmillaan. Mika on toiminut yritystöidensä ohessa Rantapihan talkkarina jo toistakymmentä vuotta ja tuntee alueen paremmin kuin omat taskunsa.  

Hän kertoi, että Kuhankuonon reitistöllä kulki korona-aikana jopa 100 000 ihmistä vuoden aikana. Eikä ihme, sillä karu suoluonto rauhoittaa mieltä ja patikointi kohottaa mukavasti kuntoa. 

Tänä keväänä Rantapihalla on taas ollut kuhinaa. Mika arvelikin, että kävijöitä on ollut ajankohtaan nähden ehkäpä enemmän kuin koskaan.  

Kyselin, millä tavalla Saksalan pienviljelijäyhdistys sitten seuraa Rantapihan kävijämäärää. Mika hymyili vähän vinosti ja kertoi, että heillä on käytössään niin sanotut kahvikuppi- ja huussi-indeksit. Kioskin suosituin tuote nimittäin on kahvi ja pulla, ja kertakäyttöastioiden kulutusta seuraamalla voi hyvin arvioida kävijöiden määrää. Toisena hyvänä laskurina on seurata, kuinka usein käymälä pitää tyhjentää.

Rantapihassa vierailee niin lapsiperheitä, partiolaisia kuin muitakin luontoa harrastavia pienryhmiä ja yksittäisiä patikoijia. Saunaa vuokrataan paljon porukoille, jotka haluavat päättää jonkun Kuhankuonon reiteistään juuri Rantapihaan. Yllättävän hyvin myös ulkomaalaiset ovat löytäneet paikan ja osanneet varata saunaa uintireissujaan varten. Rantapihan palveluista sauna on käytettävissä ympäri vuoden ja maksaa vain kaksikymmentä euroa vuorolta/kävijäryhmältä. Erityisen hienoa tietysti on se, että noustelaiset pääsevät saunomaan ilmaiseksi!


Mika kertoi, että Rantapihalla on paikkoja noin 20 autolle. Osa patikoijista tosin kiertää lenkkiä lähtien liikkeelle järven toiselta puolelta Pöytyän Kurjenpesältä, jonne kulkee bussi Turusta, ja jossa myös on paikoitusmahdollisuus omalla autolla kulkeville.  

Tässä yhteydessä on hyvä mainostaa, että Rantapihassa on myös majoitusmahdollisuuksia. Kahdeksan vuodepaikkaa sisältävän talon voi vuokrata perheelle tai ryhmälle edulliseen 70 euron vuorokausihintaan. Mökki on käytettävissä sydäntalvea lukuun ottamatta alkukeväästä loppusyksyyn saakka. Telttailu ja asuntoauton paikoitus on maksutonta. Asuntoautoilijoilta tosin veloitetaan pieni maksu sähkön käytöstä.

Mika kiittelee, että ihmisten käyttäytyminen on vuosien aikana koko ajan parantunut. Luontoon lähdetään sitä ja kanssaihmisiä kunnioittaen. Niinpä Rantapihaankin uskaltaa tulla turvallisin mielin telttailemaan lasten kanssa. 

Oli helppo kuulla, että Mika sanoi täydestä sydämestään olevansa ylpeä siitä, että Nousiaisten kunnalla on tällainen paikka, jonne kaikki ihmiset ovat tervetulleita!

Saksalan kylästä ja pienviljelijäyhdistyksestä Mika tarinoi, että yhdistys on perustettu vuonna 1936 kohottamaan pienviljelijöiden aineellista ja henkistä hyvinvointia. Itse kylässä asuu enää vain muutama kymmenen henkilöä, mutta yhdistysjäseniä on satakunta, sillä nykyään jäseniksi pääsevät myös kylän ulkopuolellakin asuvat ihmiset. Jäsenille järjestetään tapahtumia Rantapihalla ja he saavat lainata yhdistyksen eri yhteiskoneita maksutta. 

Lisätiedot sekä talon ja saunan varaukset:
Mika Lehto,0500 935 960, mika.lehti1@kolumbus.fi

Rantapiha - Kuhankuonon retkeilyreitistö

Savojärven kierros - Kuhankuonon retkeilyreitistöKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käynti Uunisvuoren susiluolassa

  Kesäkuussa pääsin tutustumaan Katri Dunderfeltin ja Juha Saarisen opastuksella Nousiaisten kotiseutuyhdistyksen ylläpitämään museoalueeseen Topoisissa. Sieltä minut lähetettiin seuraavaksi seikkailemaan Uunisvuorelle. Siellä sijaitsisi niin sanottu Susiluola. Oppaakseni sain Kuhankuonon Latu ja Polku ry:n Pekka Kavenin.   Pekka haki minut kunnanviraston pihalta ja kehotti panemaan ulkoiluun sopivat vaatteet päälle.  Hän muistutti, että yöllä oli satanut ja sen vuoksi metsässä olisi märkää ja ilmassa lentelisi hyttysiä.  Olin onneksi ottanut sopivat varusteet mukaan autoon ja vaihdoin pikaisesti pitkähihaisen päälle ja vedin saappaat jalkaan.  Sitten olimmekin valmiina retkelle.  Käännyimme Koljolantieltä Kirkkotielle ja pian siitä oikealle Luola-Paunperkontielle. Matkanteko tyssäsi melkein heti alkuunsa, sillä tukkirekka tukki koko tien. Pekka peruutteli onneksi kokeneesti pitkän matkan takaisinpäin, kunnes pääsimme kääntymään Kirkkotielle. Hän lohdutteli, että luolalle pääsisi m

NOUSIAISTEN PÄIVÄT 2023: TYÖTÄ JA TAIKUUTTA!

Nousiaisten päivät Henrikin markkinatapahtumineen ovat tältä vuodelta ohi. Päällimmäiset tunteet ovat ilo ja ylpeys siitä, että tilaisuudet löysivät osallistujansa ja palaute on ollut positiivista. Markkinoilla oli liikennevastaavan arvion mukaan noin 1500 kävijää, mikä on huikea määrä yleisöä pienelle paikkakunnalle! Tämän kaltaisen tapahtuman järjestäminen on monen ihmisen yhteinen voimanponnistus. Mukana on yrityksiä, yhdistyksiä, markkinamyyjiä, esiintyjiä, vapaaehtoisia ja tietysti kunta henkilöstöineen. Kuntalaisille tapahtumat antavat mahdollisuuden tavata toisiaan ja saada elämyksiä. Parhaimmillaan tilaisuudet myös kohottavat yhteishenkeä ja lisäävät ylpeydentunnetta omasta kunnasta. Toivon mukaan tilaisuudet antavat myös vierailijoille kurkistusikkunan Nousiaisten kuntaan, siitä millaista kunnassa olisi elää ja olla. Luonnollisesti isossa tapahtumassa liikkuu raha. Yritykset ja myyjät saavat tuotteitaan ja palvelujaan myydyksi tai ainakin tehtyä yritystään tunnetuksi. Yhdi