Siirry pääsisältöön

Käynti Uunisvuoren susiluolassa

 

Kesäkuussa pääsin tutustumaan Katri Dunderfeltin ja Juha Saarisen opastuksella Nousiaisten kotiseutuyhdistyksen ylläpitämään museoalueeseen Topoisissa. Sieltä minut lähetettiin seuraavaksi seikkailemaan Uunisvuorelle. Siellä sijaitsisi niin sanottu Susiluola. Oppaakseni sain Kuhankuonon Latu ja Polku ry:n Pekka Kavenin.

 

Pekka haki minut kunnanviraston pihalta ja kehotti panemaan ulkoiluun sopivat vaatteet päälle. 
Hän muistutti, että yöllä oli satanut ja sen vuoksi metsässä olisi märkää ja ilmassa lentelisi hyttysiä. 

Olin onneksi ottanut sopivat varusteet mukaan autoon ja vaihdoin pikaisesti pitkähihaisen päälle ja vedin saappaat jalkaan.  Sitten olimmekin valmiina retkelle. 

Käännyimme Koljolantieltä Kirkkotielle ja pian siitä oikealle Luola-Paunperkontielle. Matkanteko tyssäsi melkein heti alkuunsa, sillä tukkirekka tukki koko tien. Pekka peruutteli onneksi kokeneesti pitkän matkan takaisinpäin, kunnes pääsimme kääntymään Kirkkotielle. Hän lohdutteli, että luolalle pääsisi myös Luola-Paunperkontien toisen pään kautta. Sinne taas kuljettaisiin Halisojantien kautta. Ei kun menoksi! Samalla pääsin taas ihailemaan kaunista kirkonseutua ja Halisojan aluetta.

Muutaman hetken ja joidenkin kilometrien kuluttua jätimme auton Luola-Paunperkontien levikkeeseen ja lähdimme kävelemään polkua pitkin kohti Uunisvuorta. Oikaisimme pienen niityn läpi metsikköön ja lähdimme kipuamaan polkua pitkin ylöspäin. Yhtäkkiä eteen avautuikin huikea näky: kivinen vuori, jonka iso suuaukko kumotti mustana. 


Luolan etuosassa oli vanhan nuotion jäännökset. Ilmeisesti luola on edelleen retkeilykäytössä! Isojen kivilohkareiden rajaamassa sisätilassa oli helppoa seistä, niin tilava se oli. Luolan takaseinän kohdalla sen sijaan oli ahtaan näköinen aukko, jota pitkin kuulemma olisi päässyt ryömimään toiseen luolaan. Minulle aukko oli aivan liian kapea, jotta olisin edes harkinnut sukeltamista käytävää pitkin eteenpäin. 

Tarinoiden mukaan luolaa on kutsuttu Susi-Matin säästöpossuksi. Susi-Matti -niminen metsästäjä oli suullisen perimän mukaan aikoinaan ryöstänyt sudenpentuja pesistään, säilyttänyt niitä Uunisvuoren luolassa ja myynyt sitten talonpojille. Susia oli pidetty lemmikkeinä tai kasvatettu ja hyödynnetty myöhemmin susiturkkien ja lakkien tekemiseen. Ehkä myös kuuluisa Sika-Kyösti (1800-1836), aikansa tunnetuimpia varkaita, piileskeli luolassa. Mies oli käräjillä 40 kertaa, mm. murto- ja hevosvarkauksista. Pitelemätön hän myös oli, sillä mies karkasi monta kertaa vankeudesta ja piileskeli karkumatkoillaan myös kotipitäjässään Nousiaisissa. Kustaa Nummelin – Wikipedia

Turun maakuntamuseon tutkija Heljä Brusila on myös perehtynyt luolaan ja kirjoittanut raportissaan, että luolaa on todennäköisesti käytetty aikoinaan piilopaikkana.

 Muun muassa isonvihan aikaan vuonna 1713 noustelaiset ovat olleet piilopaikoissaan venäläissotilaiden lähestyessä pitäjää. Ks. hae_liite.aspx (kyppi.fi)

Kuhankuonon Latu ja Polku ry tekee kerran vuodessa polkuretken: kolmesta eri reitistä kaksi menee Uunisvuoren kautta. Reitit on merkattu eri värisin nauhoituksin ja luolassa on kertomus Susi-Matin tarinasta.

______________________________

Kuhankuonon Latu ja Polku ry

Yhdistyksen tarkoitus on ympärivuotisella toiminnallaan vakiinnuttaa luonnossa tapahtuvaa kunto- ja virkistysliikuntaa, tehdä retkeily tunnetuksi ja yleiseksi tavaksi sekä edistää ulkoilukulttuuria ja ulkoilun hyviä tapoja järjestämällä retkiä, tapahtumia, tempauksia, koulutusta, vaelluksia ja luontoon tutustumista. 

Yhteys- ja lisätiedot: 
kuhankuono@gmail.com
http://kuhankuononlatujapolku.suomenlatu.org/

 

Pekka päätti lähettää minut seuraavaksi Nousiaisten Paukun pakeille. Minne tarkalleen sitten menen, niin siitä lisää elokuussa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

NOUSIAISTEN PÄIVÄT 2023: TYÖTÄ JA TAIKUUTTA!

Nousiaisten päivät Henrikin markkinatapahtumineen ovat tältä vuodelta ohi. Päällimmäiset tunteet ovat ilo ja ylpeys siitä, että tilaisuudet löysivät osallistujansa ja palaute on ollut positiivista. Markkinoilla oli liikennevastaavan arvion mukaan noin 1500 kävijää, mikä on huikea määrä yleisöä pienelle paikkakunnalle! Tämän kaltaisen tapahtuman järjestäminen on monen ihmisen yhteinen voimanponnistus. Mukana on yrityksiä, yhdistyksiä, markkinamyyjiä, esiintyjiä, vapaaehtoisia ja tietysti kunta henkilöstöineen. Kuntalaisille tapahtumat antavat mahdollisuuden tavata toisiaan ja saada elämyksiä. Parhaimmillaan tilaisuudet myös kohottavat yhteishenkeä ja lisäävät ylpeydentunnetta omasta kunnasta. Toivon mukaan tilaisuudet antavat myös vierailijoille kurkistusikkunan Nousiaisten kuntaan, siitä millaista kunnassa olisi elää ja olla. Luonnollisesti isossa tapahtumassa liikkuu raha. Yritykset ja myyjät saavat tuotteitaan ja palvelujaan myydyksi tai ainakin tehtyä yritystään tunnetuksi. Yhdi

Rantapihalla on hyvä pysähtyä saunomaan ja kahvittelemaan!

Savojärven ympäri kulkeva kuuden kilometrin pituinen patikkalenkki on Kuhankuonon retkeilyreitistön suosituin osareitti. Monelle Savojärven kulkijalle on tullut tutuksi Nousiaisten puolella sijaitseva Rantapiha-niminen taukopaikka.      Rantapihalla on erityisesti kesäisin erinomaiset palvelut! Silloin siellä voi käydä saunomassa, uimassa, grillata makkaraa tai ostaa vaikka pullakahvit tai jäätelöt lippakioskista. Kioski avautuu vappuna ja suljetaan, kun lumi alkaa ulottua puolireiteen tai alkaa muuten vain alkaa olla turhan ankeat kelit pitää paikkaa avoinna 😉   Nousiaisten kunnan omistamaa Rantapihaa ylläpitää Saksalan pienviljelijäyhdistys. Tapasin alueen talonmiehen, Mika Lehdon toukokuussa, jolloin tuomet kukkivat kauneimmillaan. Mika on toiminut yritystöidensä ohessa Rantapihan talkkarina jo toistakymmentä vuotta ja tuntee alueen paremmin kuin omat taskunsa.   Hän kertoi, että Kuhankuonon reitistöllä kulki korona-aikana jopa 100 000 ihmistä vuoden aikana. Eikä ihme, sillä karu