Siirry pääsisältöön

Käynti Uunisvuoren susiluolassa

 

Kesäkuussa pääsin tutustumaan Katri Dunderfeltin ja Juha Saarisen opastuksella Nousiaisten kotiseutuyhdistyksen ylläpitämään museoalueeseen Topoisissa. Sieltä minut lähetettiin seuraavaksi seikkailemaan Uunisvuorelle. Siellä sijaitsisi niin sanottu Susiluola. Oppaakseni sain Kuhankuonon Latu ja Polku ry:n Pekka Kavenin.

 

Pekka haki minut kunnanviraston pihalta ja kehotti panemaan ulkoiluun sopivat vaatteet päälle. 
Hän muistutti, että yöllä oli satanut ja sen vuoksi metsässä olisi märkää ja ilmassa lentelisi hyttysiä. 

Olin onneksi ottanut sopivat varusteet mukaan autoon ja vaihdoin pikaisesti pitkähihaisen päälle ja vedin saappaat jalkaan.  Sitten olimmekin valmiina retkelle. 

Käännyimme Koljolantieltä Kirkkotielle ja pian siitä oikealle Luola-Paunperkontielle. Matkanteko tyssäsi melkein heti alkuunsa, sillä tukkirekka tukki koko tien. Pekka peruutteli onneksi kokeneesti pitkän matkan takaisinpäin, kunnes pääsimme kääntymään Kirkkotielle. Hän lohdutteli, että luolalle pääsisi myös Luola-Paunperkontien toisen pään kautta. Sinne taas kuljettaisiin Halisojantien kautta. Ei kun menoksi! Samalla pääsin taas ihailemaan kaunista kirkonseutua ja Halisojan aluetta.

Muutaman hetken ja joidenkin kilometrien kuluttua jätimme auton Luola-Paunperkontien levikkeeseen ja lähdimme kävelemään polkua pitkin kohti Uunisvuorta. Oikaisimme pienen niityn läpi metsikköön ja lähdimme kipuamaan polkua pitkin ylöspäin. Yhtäkkiä eteen avautuikin huikea näky: kivinen vuori, jonka iso suuaukko kumotti mustana. 


Luolan etuosassa oli vanhan nuotion jäännökset. Ilmeisesti luola on edelleen retkeilykäytössä! Isojen kivilohkareiden rajaamassa sisätilassa oli helppoa seistä, niin tilava se oli. Luolan takaseinän kohdalla sen sijaan oli ahtaan näköinen aukko, jota pitkin kuulemma olisi päässyt ryömimään toiseen luolaan. Minulle aukko oli aivan liian kapea, jotta olisin edes harkinnut sukeltamista käytävää pitkin eteenpäin. 

Tarinoiden mukaan luolaa on kutsuttu Susi-Matin säästöpossuksi. Susi-Matti -niminen metsästäjä oli suullisen perimän mukaan aikoinaan ryöstänyt sudenpentuja pesistään, säilyttänyt niitä Uunisvuoren luolassa ja myynyt sitten talonpojille. Susia oli pidetty lemmikkeinä tai kasvatettu ja hyödynnetty myöhemmin susiturkkien ja lakkien tekemiseen. Ehkä myös kuuluisa Sika-Kyösti (1800-1836), aikansa tunnetuimpia varkaita, piileskeli luolassa. Mies oli käräjillä 40 kertaa, mm. murto- ja hevosvarkauksista. Pitelemätön hän myös oli, sillä mies karkasi monta kertaa vankeudesta ja piileskeli karkumatkoillaan myös kotipitäjässään Nousiaisissa. Kustaa Nummelin – Wikipedia

Turun maakuntamuseon tutkija Heljä Brusila on myös perehtynyt luolaan ja kirjoittanut raportissaan, että luolaa on todennäköisesti käytetty aikoinaan piilopaikkana.

 Muun muassa isonvihan aikaan vuonna 1713 noustelaiset ovat olleet piilopaikoissaan venäläissotilaiden lähestyessä pitäjää. Ks. hae_liite.aspx (kyppi.fi)

Kuhankuonon Latu ja Polku ry tekee kerran vuodessa polkuretken: kolmesta eri reitistä kaksi menee Uunisvuoren kautta. Reitit on merkattu eri värisin nauhoituksin ja luolassa on kertomus Susi-Matin tarinasta.

______________________________

Kuhankuonon Latu ja Polku ry

Yhdistyksen tarkoitus on ympärivuotisella toiminnallaan vakiinnuttaa luonnossa tapahtuvaa kunto- ja virkistysliikuntaa, tehdä retkeily tunnetuksi ja yleiseksi tavaksi sekä edistää ulkoilukulttuuria ja ulkoilun hyviä tapoja järjestämällä retkiä, tapahtumia, tempauksia, koulutusta, vaelluksia ja luontoon tutustumista. 

Yhteys- ja lisätiedot: 
kuhankuono@gmail.com
http://kuhankuononlatujapolku.suomenlatu.org/

 

Pekka päätti lähettää minut seuraavaksi Nousiaisten Paukun pakeille. Minne tarkalleen sitten menen, niin siitä lisää elokuussa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rantapihalla on hyvä pysähtyä saunomaan ja kahvittelemaan!

Savojärven ympäri kulkeva kuuden kilometrin pituinen patikkalenkki on Kuhankuonon retkeilyreitistön suosituin osareitti. Monelle Savojärven kulkijalle on tullut tutuksi Nousiaisten puolella sijaitseva Rantapiha-niminen taukopaikka.      Rantapihalla on erityisesti kesäisin erinomaiset palvelut! Silloin siellä voi käydä saunomassa, uimassa, grillata makkaraa tai ostaa vaikka pullakahvit tai jäätelöt lippakioskista. Kioski avautuu vappuna ja suljetaan, kun lumi alkaa ulottua puolireiteen tai alkaa muuten vain alkaa olla turhan ankeat kelit pitää paikkaa avoinna 😉   Nousiaisten kunnan omistamaa Rantapihaa ylläpitää Saksalan pienviljelijäyhdistys. Tapasin alueen talonmiehen, Mika Lehdon toukokuussa, jolloin tuomet kukkivat kauneimmillaan. Mika on toiminut yritystöidensä ohessa Rantapihan talkkarina jo toistakymmentä vuotta ja tuntee alueen paremmin kuin omat taskunsa.   Hän kertoi, että Kuhankuonon reitistöllä kulki korona-aikana jopa 100 000 ihmistä vuoden aikana. Eikä ihme, sillä karu
  Voihan Gammotus - elävää museokulttuuria Nousiaisissa!   Nousiaisten Topoisissa sijaitsee hieno museokokonaisuus, jota ylläpitää Nousiaisten Kotiseutuyhdistys. Museoalue on avoinna kesäsunnuntaisin ja siellä järjestetään aika ajoin erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia. Voikin sanoa, että meillä on Nousiaisissa ”elävä museo” eli alue, jossa kävijä pääsee alkuperäisessä paikassa ja alkuperäiseen tarkoitukseen rakennetussa miljöössä osallistumaan ja eläytymään esimerkiksi siellä esitettyyn paikalliskulttuuriin tai historiaan. Tänä vuonna Kotiseutuyhdistys löi hynttyyt yhteen Nousiaisissa toimivan Nutturlan Makasiiniteatterin kanssa luodakseen jännittävän Gummituxia ja Gammotuxia -kummituskierroksen. Elokuussa järjestetyillä kierroksilla hyödynnettiin noustelaista kansanperinnetietoa, fiktiota ja faktaa, jonka lopputulemana kävijän iho meni kananlihalle ja hiukset nousivat pystyyn. Kierrokset oli onneksi suunniteltu erikseen lapsille ja aikuisille. Kierrosten oppaana toimi vanha